Защо да използваме eргономични столове?

Прекарването дълго време в седнало положение предизвиква стрес на структурите на гръбначния стълб. За да се избегне развитието на различни проблеми в гърба е важно използването на ергономичен стол, който поддържа кръста и подпомага цялостната стойка. Изборът на подходящ стол е много важна стъпка в предотвратяването на здравословните проблеми. Ергономичните столове са добро начало, но трябва да се комбинират и с подходяща поза.

Ергономични офис столовеКакво е ергономичен стол?

Терминът „ергономия“ произлиза от гръцката дума – еrgon, която означава работа и Nomos – естевнено право. В днешно време понятието се възприема за удобство по време на извършване на работа с цел по-голяма продуктивност, като за тази цел ни помагат и съвременните ергономични мебели.

По идея ергономичните столове са проектиран по такъв начин, че да отговарят на широк набор от хора, но няма гаранция че могат да бъдат подходящи за всеки един човек. Например големината на човека се отразява по такъв начин, че столът може да бъде твърде висок или нисък или облегалките за ръцете да са твърде раздалечени. Съответно един стол бива ергономичен, когато наистина съответства на размерите на потребителя, неговата специфична позиция по време на работа и задачите, които трябва да се извършват на работното място.

Защо намирането на ергономичен офис стол според вашите потребности е толкова важно?

Днес прекарваме по-голямата част от времето си седнали. Седим докато закусваме, шофираме, докато се обучаваме в училище или извършваме своята дейност на работа. Макар че не се движим, ние постоянно натоварваме някои части от своето тяло.

Въпреки че седналото положение изисква по-малко усилия от изправеното положение, то предизвиква натоварване в лумбалната област, а това може да доведе до поредица от здравословни проблеми Освен това намирането на ергономичен офис стол според вашите потребности е пряко свързано и с вашата продуктивност и енергичност.

Какво е необходимо да се знае за избирането на добър ергономичен стол?

  •  Всяка работна дейност изисква различен вид стол. Например зъболекарите се нуждаят от различен тип удобен стол в сравнение с професиите в които се използва компютър.
  •  Ergomebeli.com ви съветва да се вземат предвид и разходите за поддръжка и ремонт на ергономичните столове. Консултирайте се с производителя за това колко често следва да се правят наблюдения на вашия стол по определени части.

Какъв е най-добрият начин да се избере удобен ергономичен стол?

Личното предпочитание е от съществено значение в процеса на подбор на един удобен стол. След като са избрани няколко подходящи столове лицето, което ще го използва следва да го пробва в реална работна ситуация. Преди са се вземе окончателен избор уверете се, че избраният стол отговаря на най-много от вашите изисквания

Може ли столът да разреши всички ергономични проблеми, когато сме в седнало позиция?

Добре проектираните ергономични столове позволяват на човека да седи в балансирана позиция. Столът обаче не гарантира очакваните ползи, ако върху него не се седи правилно.

Ergomebeli.com държи да отбележи, че, удобният стол е само един от компонентите на проектиране на правилната работна поза. Жизнено важни са всички останали елементи като бюрото , поставката за крака и работната повърхност да са проектирани с необходимата гъвкавост, която да се регулира според потребностите и ергономията на отделния човек.
За повече информация относно избора и коригирането на ергономичен стол моля кликнете
тук.