Кои матраци са най-подходящи за нашето тяло?

Спането върху неподходящи матраци може да доведе до поява на болки в гърба или влошаване на това състояние. Добрият ергономичен матрак се грижи за вашата позиция по време на сън, отпуска мускулите и в повечето случаи осигурява здравословен, благотворен сън. Важно да изберете правилния матрак в зависимост от вашата естествена поза по време на сън.

Според Джефри Катц професор по медицина и ортопедична хирургия в медицинското училище в Харвърт и един от най-авторитетните гласове в областта на болките в гърба – смяната на матрака може да доведе до съществени промени: Едно негово изследване, проведено върху 313 пациенти, страдащи от болки в гърба, показва, че тези, които изпробвали матраци със средна твърдост, отчитат по-малко болка в гърба, в сравнение с когато лежат върху твърди матраци.

Това откритие, което е било потвърдено няколко пъти и от други лекари е важно, тъй като е в противовес на препоръките от миналите школи, съветващи използването на много твърди матраци. Д-р Катц препоръчва да опитате различни матраци и да прецените с кой се чувствате най-добре. В миналото това е означавало пробване на различни матраци в магазина и губене на много време, докато се намери съответния удобен матрак.

В днешно време обаче, благодарение на някои от производителките на матраци, можете да поръчате матрака и да го пробвате в дома си в продължение на няколко седмици и да го върнете, ако не сте доволни за малко или никакви разходи.Удобни матраци Какво да търсите в един матрак, когато искате да избегнете болките в гърба?

При избора на удобен матрак е добре имате няколко неща предвид:

  • За тези, които обичайно спят с цялата повърхност на гърба в посока матрака, трябва да знаят че по-твърдите матраци притискат гръбнака, докато прекалено меките матраци не му предоставят достатъчно опора. Средно-твърдият матрак е идеален за този тип спане.
  • За тези, които спят на една страна, среднотвърдият матрак е най-подходящ, за да смекчи натискът върху раменете и ханша.
  • Спящите по корем се нуждаят от по-твърд матрак, за да ги задържа плаващи над леглото.

Повечето хора са склонни да спят в комбинация от всички тези стилове, което води до много движение в леглото. Съответно най-добри са матраците с мемори пяна, които имат висока изолация на движението, докато в същото време са твърди и притежават особено различна мекота (в зависимост от вида).

Какъв е най-добрият тип матрак, който облекчава хроничния лумбарен дискомфорт?

Ортопедични матрациКачествените матраци с мемори пяна се разглежзат от експертите като идеални ортопедични матраци за повечето хора, които искат да избегнат болките в гърба и да си осигурят облекчение в тази зона.

Мемори пяната е най-добрият вариант за поддържане на гръбначния стълб в подравнено състояние, предотвратявайки болките в гърба и дискомфорта като цяло. Ето защо все повече експерти по съня и по гръбначните изкривявания препоръчват матраци с мемори пяна, киото по естествен начин поддържат ергономията на вашето тяло.
Следователно идеалната матрак при болки в гърба не е прекалено твърд или прекалено мек, за да намали взможно най-много стресът върху вашия гръб.