Ергономично бюро – основни характеристики

След като се регулира столът, следваща много важна задача е да се нагласи вашето бюро.

Ергономичното бюро е съвременна форма на бюро, което както регулиращите се маси за рисуване и чертане, предлага механични настройване за регулирането на неговите части по такъв начин, че да осигури максимално удобство на потребителя и да увеличи неговата ефективност. Обикновено едно такова бюро за компютър представлява мебел от самостоятелни сглобяеми елементи, позволяващи достъпа за регулирането на всеки един негов механизъм. Някои ергономични бюра предлагат възможност за голямо регулиране на височината на работния плот до такава степен, че да се ползва или като бюро в седнало положение или като бюро в изправена позиция, която предоставя удобството на потребителя да работи, докато стои. Ергономичното бюрото обикновено е близък придружител на ергономичния стол.

Ергономичното бюро води своя произход след Втората световна война, когато на преден пран излиза развитието на човешкия фактор и ергономичност. Законодателството посочва минималните изисквания за мебели засягащи ергономичното бюро, използвани от служителите и уточнява съответните стандарти.

След като сте нагласили подходящата височина за вашия стол е добре да се провери дали можете да седнете на работното си място удобно с краката под него.

Ергономично бюроСъвремнната дейност на човека изисква от него все повече да прекарва време навесен пред своето бюро над компютър. Благодарение на новите технологии обаче разполагаме с регулируеми бюра, които позволяват да им се осъществяват постоянни промени във височината на работната повърхност, а влияе благотворно върху стойката на човека и отслабва напрежението в определени части от тялото му по време на работа. Коригирането на височината на ергономичното бюро дава възможност за частично компенсиране на човешката потребност от движение и подпомага ефективността при осъществяването на задачите.

https://www.youtube.com/watch?v=ff3pHQ0mW6c

Какво може да се направи ако бюрото е с фиксирана височина?

Има бюра, чиято цена е много по-достъпна, но не позволяват да се наглася височината им. Те не се препоръчват за всеки, но предоставяме няколко съвета, които могат да са полезни при боравене с тях

  • Ако сте седнали удобно, но имате нужда да повдигате ръцете си, за да ги поставят върху работната повърхност, това значи, че вашия бюро е твърде ниско. Съветваме ви да регулирате височината на стола, така че лактите да са за една и съща височина с бюрото за компютър. Използвайте поставка за крака, ако не можете да поставите краката си на пода.
  •  Ако не може да се побере краката си под бюрото или нямате достатъчно пространство, за да ги да се движите свободно, то значи вашето бюро е твърде ниско за вас и не е препоръчително да го използвате редовно.
  •  ако използвате степенка,то тя трябва да се регулира и да поддържа и двата крака. Дръжте краката си стабилно на опората за крака.

Най-важно е удобството на човека, когато върши работата си на бюрото и много подходящо помощно средство би било ергономичното бюро, което да отговаря на нуждите на отделния човек и и следва неговата ергономия.